OPEN VAN 12 TOT 17 UURr

Diana van HalWaterrijke landschappen, zoals er in Nederland vele te vinden zijn, vormen een grote inspiratiebron voor Diana van Hal. Daarnaast spelen etnische volkskunst, beschilderde huizen en muziek een grote rol in haar werk. Stralende, welhaast lichtgevende panelen en linoleumsneden zijn daarvan het resultaat. Haar hand stuurt de gutsen trefzeker door het hout; het hout daarentegen is weerbarstig en “verzet” zich als het ware tegen de kervingen. In die wisselwerking tussen mes en houtnerf ontstaat een bijzonder lijnen- en vormenspel. De natuurlijke eigenschappen van het hout vormen zo mede de prent. Na elke drukgang snijdt zij verder aan dezelfde plaat, om die vervolgens over de vorige heen af te drukken. Aan het eind van het productieproces is de plaat hout als het ware ‘op’, er kan niets meer af voor een volgende laag. Deze techniek vereist een duidelijke planning vooraf wat betreft oplage en vormgeving.

Op de twee nieuwe werken Intervision en HERMANOS zijn figuren te zien die herkenbaar vrouwelijk zijn, maar tegelijkertijd anoniem, omdat zij geen gezicht en gelaatsuitdrukking meekrijgen. De betekenis van de linoleumsnede ligt verborgen in het totaal, is niet gerelateerd aan herkenbare individuen.
Van Hal zelf verwoordt het als volgt: ‘Ik houd van het bijzondere. En het bijzondere, dat is voor mij exotisch, en exotisch is voor mij alles wat ik hier in Nederland niet zomaar om me heen kan vinden. Ik kan niet goed uitleggen waar dat gevoel vandaan komt. Wel weet ik, dat ik als kind al ongelofelijk nieuwsgierig was naar mensen en dieren uit Afrika en andere verre landen en daar alles over wilde weten. In mijn werk zie je een reflectie van deze belangstelling voor het andere, het anders zijn’.
Haar inspiratie wordt gestimuleerd door de diepe schaduwen van de Afrikaanse zon op de zanderige paadjes in afgelegen gebieden. De ritmes van het getij. De oogopslag van een kind. Muziek uit Cuba.
Diana van Hal woont en werkt in Dordrecht.

Te leen of te koop

HERMANOS
€ 1.800,00 /
€ 18,50

Momenteel niet beschikbaar werk

A Place to Be
€ 695,00 /
€ 9,50
Maannacht
€ 2.900,00 /
€ 26,00
Watching Birds
€ 1.600,00 /
€ 17,00
Kunstuitleen Online created by Trilobiet