open van 12 tot 17 uur

Martin CopierNa een carrière in de aannemerij, architectuur en ambtenarij start Martin Copier op 34-jarige leeftijd de avondopleiding “Vrije Kunst” aan Academie St. Joost in Breda. Daar hield hij zich al vooral bezig met het begrip RUIMTE. In zijn huidige werk verbeeldt hij nog steeds zijn architectonische fascinatie voor grote vlakken waarin lichtval en kleurgebruik een wereld oproepen waarin de toeschouwer maar wat graag zou willen verblijven. In alle abstractie van strakke, mathematisch getrokken lijnen en in elkaar vloeiende kleuren stelt het doek een mogelijke realiteit tegenwoordig. Geen verwijzing naar onze eigen werkelijkheid, het schilderij verwijst louter en alleen naar zichzelf, roept iets op wat mogelijk is. Een nieuwe wereld doemt op uit de ogenschijnlijke chaos van strakke lijnen, rusteloze strepen en kleurvlekken.
Copier werkt bij voorkeur projectmatig. In een reeks grote doeken houdt hij zich bezig met de mogelijkheden en onmogelijkheden van ruimte. Hij maakt zich die ruimte eigen en onderzoekt de grenzen. De creatieve vrijheid van de scheppende kunstenaar zorgt ervoor dat hij kan doen wat hij voelt, als noodzaak. Hij beïnvloedt de ruimte door elementen toe te voegen zoals openingen, lijnen, licht of de in zijn werk zo typerende houtsnede-drukken met bewegende figuren.
Puur technisch kun je zeggen dat het om een ruimte gaat die onbeperkt uitdijt tot buiten het schilderij. Hij doorbreekt regelmatig de beperkingen van de ‘lijst’ door een hoge horizon te plaatsen. De verticale lijnen gaan vanaf de onderkant richting een verdwijnpunt, dat buiten het doek valt. Geen traditioneel perspectief, dus. Horizontale en verticale lijnen lopen denkbeeldig door over de randen van het doek. Zo ben je als kijker niet langer toeschouwer van buiten het schilderij, maar speler binnen het doek, omdat je als het ware meegezogen wordt.
Martin Copier woont en werkt in Werkendam.

Te leen of te koop

M 2013 J
€ 4.595,00 /
€ 39,50
X 2020 G 2-luik
€ 3.745,00 /
€ 33,50
X 2020 35
€ 790,00 /
€ 11,00

Momenteel niet beschikbaar werk

W 2019 Y
€ 4.615,00 /
€ 39,50
T 2017 M
€ 4.395,00 /
€ 38,00
Kunstuitleen Online created by Trilobiet