gesloten

Ellen van Toor

eenvoudige beeldtaal rijke zeggingskracht
Ellen van Toor beweegt zich met succes op vele terreinen: zij maakt collages, sieraden, schilderijen en gebruiksvoorwerpen. Van kinds af aan is zij creatief bezig met het maken van collages. Met behulp van restjes papier, stukjes textiel, veertjes en ander restmateriaal schiep zij zich een eigen wereld. Knippen en plakken is echter bij haar geen kinderwerk gebleven. Door middel van de collagetechniek creëert zij een volwassen werkelijkheid waarin grote vragen een rol spelen.
De elementen ‘vrijheid’ en ‘beperking’ nemen een prominente plaats in in haar kunstzinnige uitingen. Vrijheid en beperking: het één heeft geen bestaansrecht zonder het ander. Vis en vogel zijn de symbolen in haar fantasiewereld die de ogenschijnlijke tegenstrijdigheid van vrijheid en beperking vertegenwoordigen. Zij verkennen elkaars habitat, elkaars grenzen en overschrijden die soms. Tijdens haar werk ontstaat deze worsteling als vanzelf, intuïtief. Met behulp van divers beeldmateriaal, papier, behang, bladmuziek, stof en wat zich verder voordoet, schept zij een gestileerde, welhaast nuchtere voorstelling die de verbeelding van de toeschouwer moet stimuleren tot een eigen interpretatie, een nog niet eerder geziene visie op het bestaan.
“Die vis komt altijd terug door mijn sterrenbeeld. Die vogel is de vis die kan vliegen, die de beperkingen van de zwaartekracht kan ontstijgen. De vrijheid van het los gaan door het leven. Ik ben beide. De vis zwemt door de dagelijkse dingen, maar met de vleugels van het scheppen kom ik in die andere, nog vrijere wereld.”

Ellen van Toor maakt stillevens van eenvoudige voorwerpen als damestasjes, vissen, kaptafeltjes. Dit doet zij op zo'n manier dat haar werk een speciale, fijnzinnige sfeer uitademt. Haar lichtvoetige collages zijn introvert, bijna ingetogen van karakter.
Van Toor werkt met warme kleuren en verweerde materialen. Oude landkaarten, muziekpapier, veertjes, behang en stofjes in combinatie met de etstechniek. Zo geeft zij een nieuwe betekenis in een nieuwe context.
Ellen van Toor woont en werkt in Den Haag.

Te leen of te koop

Veerboot
€ 350,00 /
€ 8,00
Spiegels
€ 350,00 /
€ 8,00
Golvend
€ 1.300,00 /
€ 14,00
Ontbijt op bed
€ 300,00 /
€ 6,50
Voor het feest
€ 1.600,00 /
€ 17,00

Momenteel niet beschikbaar werk

Bij de goudvis thuis
€ 1.300,00 /
€ 14,00
Hang me er niet aan op
€ 750,00 /
€ 11,00
Vogels op kantoor
€ 1.100,00 /
€ 12,50
Kunstuitleen Online created by Trilobiet