OPEN VAN 12 TOT 17 UURr

Barbara PikavetEvenals haar grote voorbeeld, de Britse kunstenaar Grayson Perry, benadert Barbara Pikavet zonder voorbehoud zware onderwerpen als identiteit, macht en politiek. Zij is wars van gevestigde cultuur, vastomlijnde stromingen, hokjesgeest. Zij gaat volkomen open, eerlijk en onverbloemd te werk. Als schilder zou zij letterlijk buiten de lijntjes kleuren, maar als keramist doet zij dat evenzogoed, zij het figuurlijk.
Wil je haar werk toch enigszins karakteriseren dan kom je uit bij Art Brut of Outsiderkunst. Géén stijl, eerder een genre. De term wordt voornamelijk gebruikt voor verschillend werk van -meestal autodidactische- kunstenaars, die de regels van de conventionele kunstwereld negeren of afwijzen en buiten de marges daarvan min of meer geobsedeerd hun eigen vormtaal en thematiek vervolgen. Ook Pikavet is autodidact; zij bekwaamt zich in iedere techniek die nodig is om weer een nieuwe richting in te slaan.
In verschillende culturen bestaan scheppingsmythen, waarin de eerste mens uit klei wordt geschapen. Barbara Pikavet verhoudt zich op dezelfde manier tot haar materiaal. Zij kijkt in het alledaagse goed om zich heen en observeert mensen die haar speciale aandacht trekken, migranten, mensen wachtend op de bus, de tram of aarzelend rond scharrelend. Zij is een observator die de indrukken die zij opdoet hertaalt in haar werk: keramiek, beelden die vol bezieling zijn. Van haar fantasievolle figuren kun je je ogen niet afhouden. Je wilt ze aanraken, vragen stellen, contact maken. Maar hun ogen kunnen dat niet, zij houden je op afstand. De kijker naar haar werk wordt ook observator-op-afstand en ondergaat, als het goed is, hetzelfde als de kunstenaar. Of niet, dan stop je er je eigen bezieling in, dat is ook goed.
Barbara Pikavet woont en werkt in Amsterdam.

Te leen of te koop

Eiland 'Stad op heuvel'
€ 500,00 /
€ 8,00
Kunstuitleen Online created by Trilobiet