open van 12 tot 17 uur

Patrick BergsmaHet werk van Patrick Bergsma (Heerhugowaard, 1965) is, zoals hij zelf zegt, gebaseerd op een verzameling beeldjes van zijn grootvader. Na diens overlijden komt hij er achter, dat deze zeeman een voorliefde had voor de fragiele, porseleinen voorstellingen die in eerste instantie kitscherig overkomen. Maar als je die negatieve waardeoordelen even opzij zet, dan zie je dat decoratieve kunst heel interessant is. Voor Bergsma betekent deze ontdekking een soort bevrijding. Werken vanuit een decoratief standpunt is zijns inziens “minder beladen dan de gangbare beeldende kunst.
Een natuurgetrouwe weergave van alledaagse dingen en beelden die ons bekend zijn, zoals het melkmeisje of het jongetje met de traan, verwerkt de kunstenaar in stills, die geplaatst zijn tegen een achtergrond ontleend aan motieven uit tapijten, vitrage en details van het Delfts blauw.
Hij neemt graag Delfts blauwe tegels en het beroemde Meissen porselein als uitgangspunt. Hij blaast bestaande objecten en voorwerpen met de computer nieuw leven in door beeldmateriaal fotografisch te manipuleren en in een nieuwe situatie te plaatsen. Door deze bewerking raken werkelijkheid en fantasie op een eigenaardige manier met elkaar verstrengeld. De schildertechnieken sluiten aan bij de stijl van de oorspronkelijke decoraties, de dieptewerking van de borden is geïmiteerd en zelfs de craquelure in de glazuurlaag van de tegels werkt mee aan het uiteindelijke totaaleffect.
Patrick Bergsma woont en werkt in Heerhugowaard.

Momenteel niet beschikbaar werk

Pierced 2
€ 350,00 /
€ 8,00
Kunstuitleen Online created by Trilobiet